Annonce
Historisk klumme

Da Sydhavnen kom på forsiden: Hvorfor begik Anders dobbeltmord?

”Snigskytten” Anders Kristian Jørgensen (1906-1981). Han er født i Randers, og da han blev prøveløsladt i 1970, flyttede han til hjembyen. Foto: Privatarkiv

Til næste år er det 75 år siden, at Sydhavnen var meget omtalt på landet avisforsider.

Dobbeltmordet i Køge Bugt, som det drejede sig om, blev begået 22. april 1948. Og  ifølge arkivreglerne bliver der til næste år offentlig adgang til politiets rapporter uden ansøgning.

Bliver man mon så klogere på, hvad der skete i Køge Bugt på fiskekutter K43 Elo, der sejlede ud fra Sydhavnen med fem mand?

Annonce

Kun tre mand kom tilbage. To var blevet skudt i den sydlige ende af sejlløbet Sorte Rende og efterladt på bunden af Øresund.

Allerede kort tid efter fandt man ud af, at handelsmand Rudolf Nicolai og skibsfører Hjalmar Olsen var blevet dræbt, og at gerningsmanden var den arbejdsløse søfyrbøder Anders Kristian Jørgensen (født 1906).

Nilsson Morell var ejer af kutteren, og hans medhjælper Warn brød sammen og tilstod, at han havde overværet drabene. Samt at han efterfølgende var blevet tvunget af Jørgensen til at fjerne tøj og øvrige ejendele fra ligene.

Fiskerskipper Nilsson Morells kutter K43 Elo undersøges i Sydhavnen. Teknikerne fandt blod og skudhuller. Det var skipperen, der havde sejlet Niels Bohr, ”Citronen” og flere gruppemedlemmer fra Holger Danske i sikkerhed i september 1943. Foto: Privatarkiv

Anders Jørgensen havde truet med sine pistoler og meget tydeligt sagt, hvad der ville ske med de to fiskere og deres familie, hvis ordren ikke blev udført og de ikke efterfølgende holdt kæft.

Rudolf Nicolais veninde Gerda, der havde fornemmet, at noget var galt, var samme aften kørt i en taxa til Sydhavnen, hvor hun fandt to fiskere i gang med at rengøre en kutter. Nilsson Morell og Warn fortalte afvisende, at de to mand, de havde haft med på båden, var sejlet videre ude i sundet med et andet skib, der skulle til Sverige.

”Snigskytten” Anders Jørgensen blev anholdt i begyndelsen af maj, da fiskerne tilstod, og desuden fandt politiet flere af de dræbtes effekter i Jørgensens lejlighed.

Jørgensen blev afhørt hver eneste dag, og 12. maj 1948 brød han sammen og tilstod.

En bekendt til Jørgensen afleverede hans to pistoler til politiet. På den ene var der indgraveret: ”Snigskytten til Erindring om vel udførte Aktioner”. Indgraveringen havde Jørgensen selv komponeret og fået lavet hos en sølvsmed nær hjemmet i Sundby.

Anders Jørgensen havde fra 5. maj 1945 været tilknyttet et modstandskompagni, hvor han optrådte højst uheldigt. På befrielsesdagen skød han med sin maskinpistol i Nordre Frihavnsgade ganske uden grund en ung tysk soldat.

I artikler i miden af maj 1948 skriver man meget om forbindelse med dobbeltmordet på kontorchef Jacobsen og hustru på Peter Bangs Vej. Frederiksberg Politi havde ikke hastværk med at afhøre Anders Jørgensen, selv om denne i begyndelsen af afhøringerne sagde, at der var en forbindelse. Foto: Privatarkiv

En handling som han modtog en misbilligelse for, men det forhindrede ham ikke i at fortsætte. Han fremviste ofte stolt den afdøde soldats gevær, der stadig var fyldt med blodpletter.

Han skød lysekroner i stykker i Frimurerlogen, hvor han var indkvarteret. Det var det kommunistiske kompagni P.6.B., der havde indtaget Stamhuset på Blegdamsvej.

Han foretog også helt uberettigede anholdelser. ”Højere magter” holdt hånden over ham, til han blev hjemsendt 29. september 1945.

Politiet var selvfølgelig interesseret i at få opklaret, hvad hans motiv var til nedskydningen af de to mand på Øresund. Forklaringen skiftede mellem, at Nicolai og Olsen ville snyde ham i en handel om våben, eller at han i en større sags tjeneste måtte dræbe dem, da de var gerningsmændene til dobbeltmordet på Peter Bangs Vej to måneder før.

Man kom dog ikke nærmere ind på detaljer, og Anders Jørgensen nægtede pludselig at udtale sig yderligere.

En af de to pistoler Jørgensen fik udleveret, da han var tilknyttet modstandsbevægelsen. På sølvpladen er indgraveret: "Snigskytten" til Erindring om vel udførte Aktioner". Foto: Privatarkiv

Ligene af de to dræbte dukkede op til overfladen i den sydlige del af Øresund 31. maj 1948. ”Snigskytten” blev ved Højesteret idømt livsvarigt fængsel.

Politiet skrev tæt ved 1.000 rapportsider. Man undersøgte meget og fandt ud af, at Jørgensen, Nicolai og Olsen havde været involveret i flere typer ulovlige handler under og efter besættelsen.

I 1948 primært med opkøb af skibe, der skulle bruges til at transportere våben til Palæstina, hvor jødiske besættere manglede våben til forsvar mod arabiske naboer.

Politiet undersøgte ikke videre, hvem der finansierede køb af skibe og våben. Nu var sagen afsluttet, og gerningsmanden afsonede sin straf uden at sige noget som helst.

Jeg blev dømt for et dobbeltmord, men afsonede for to dobbeltmord. Jeg har opklaret dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, og jeg pløkkede morderne!

Anders Jørgensen i 1974

Dog sagde han til en medfange i 1953, at han havde været i lejligheden på Peter Bangs Vej, men det skulle man ikke tale mere om.

Da han blev løsladt på prøve i 1971, nedsatte han sig som healer under nyt navn i sin hjemby i Jylland.

Her solgte han noget hjemmelavet mikstur på sin ”klinik”, hvor han også mod god betaling berørte (healede) sine kvindelige klienter.

I 1974 blev han opsøgt af en af datidens ”revolverjournalister”. Det mest bemærkelsesværdige ved den samtale var, at Anders Jørgensen sagde: - Jeg blev dømt for et dobbeltmord, men afsonede for to dobbeltmord. Jeg har opklaret dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, og jeg pløkkede morderne!"

Han døde i 1981 i ubemærkethed på et plejehjem i Midtjylland og ligger i en fællesgrav tæt derved.

Sydhavnen, som området så ud omkring besættelsen. Foto: Privatarkiv
Annonce
Heltegerning

Thomas sprang ind ad Anjas vindue og reddede hendes liv: Nu hædres han i hele landet

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Til minde om

Klaus mistede sin ven og udødeliggjorde ham i Sydhavnen: Jeg tror, han sidder deroppe og griner af det

Lokalhistorie

Sydhavnens Gadenavne: Blev født i kælderbutik og endte som Kong Harald

Million-fortjeneste For abonnenter

Efter gigantisk prisfest: Nu er der dårlige nyheder til boligejerne i hovedstaden

Nye tal: Her er de mest populære børnenavne

S-tog står stille

forklaringen her: Derfor holder en lang række S-tog stille i weekenden

Offentlig transport For abonnenter

overblikket: Her holder S-tog stille i weekenden

Sydhavnen

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Bølgen blå

Sæsonen er alt for kort: Københavnerne skal have større glæde af havnebadene

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

112

Mystisk lejlighed fik boligselskab til at slå alarm: Mand skjulte sig ulovligt i Danmark

Byliv

Hjælp dit lokale spisested: Stor madfestival giver dig gastronomiske lækkerier til en god pris

Offentlig transport

Datoen er sat: Nyt stoppested for havnebussen åbner snart

Annonce