Annonce
Bolig og livsstil

En boheme-oase i zen: Heidie har fået det udeliv, hun drømte om

Heidie Marie Løvendahl har kun haft sit orangeri i en måneds tid, men hun har allerede fået skabt en personlig oase, hvor hun kan trække sig tilbage og mærke livet. Hunden Kluni elsker også at være med i oasen. Glaspavillonen er fra Juliana og har med opsætning kostet 41.000 kroner. Foto: Lasse Olsson
Et orangeri, der fungerer som en meditativ oase. Det har længe været Heidie Marie Løvendahls drøm. Hun har gerne villet skifte indelivet ud med sol, fuglefløjt og stjernekig. Den drøm har nu hun realiseret og har de seneste fire uger nydt de lune forårssolstråler i sin nyopførte pavillon i Odense-forstaden Næsby. Hun glæder sig især til at gå de varmere måneder i møde.

Hvis ikke det var for det nysåede græs, der nænsomt er drysset ud på jorden, som omkranser den ni kvadratmeter store firkantede glaspavillon, kunne man sagtens tro, at pavillonen længe havde været en del af Heidie Marie Løvendahls dagligdag.

Det har den ikke. Faktisk har den kun været i brug i en måned, men på den korte tid har hun formået at skabe en personlig og unik oase, som hun bruger dagligt. Den er smagfuldt indrettet med lyse bambusmøbler, der er med til at skabe en haveagtig fornemmelse.

Home står der på måtten. Den hilser én velkommen, når man træder ind i orangeriet, og hjem er også sådan, Heidie Marie Løvendahl anskuer sin oase. Den er allerede en integeret del af hendes hjemmelige rutiner. Foto: Lasse Olsson
Heidie Marie Løvendahl arbejder som yogalærer og er vant til at bruge røgelsespinde i sin undervisning. Hun er særligt glad for duften nag champa, der er en klassisk duft, mange vil forbinde med røgelsespinde. Når hun skal slappe af i sin oase, tænder hun også gerne en røgelsespind. Tegnet, der står bag pakken, er aum-tegnet. Det betyder noget særligt for Heidie Marie Løvendahl. Det siges at være den lyd, der fremkom, da universet i sin tid blev til. Foto: Lasse Olsson

Møblerne har fået følgeskab af bløde puder i stærke farver. Velvalgte grønne forstærker følelsen af udeliv, og asiatisk-inspirerede fyrfadsglas og røgelsespinde er med til at give oasen et strejf af Østen.

Annonce

Idéen om et orangeri har hun gået med i flere år, men vinterens corona-nedlukning var med til at forstærke behovet for et separat udemiljø. Derfor besluttede hun i januar at gå fra drøm til handling.

Heidie Marie Løvendahl

Oprindeligt uddannet folkeskolelærer

Hun har altid været fysisk aktiv og har tidligere dyrket karate.

Yogaen kom ind i hendes liv på et tidspunkt, hvor hun blev ved med at komme galt af sted. Hun flækkede blandt andet sin albue. Det fik hende til at beslutte at stoppe op og mærke sig selv.

Hun havde det, som om hun gik rundt med hovedet under armen. Yogaen blev vejen til en ny hverdag, for hun valgte at tage en yogauddannelse og skiftede langsomt arbejdet som folkeskolelærer ud med timer som yogalærer.

I dag er hun partner i Nordisk Yoga, som hun i 2007 var med til at løbe i gang. Her står hun for hot yoga-afdelingen, hvor undervisningen foregår i et 37 grader varmt lokale.

Hun er bor i Næsby sammen med sine to børn.

- Jeg har en veninde, der har en pavillon. Den står i forlængelse af deres stue og fungerer som en slags udestue og orangeri. Det fik mig til at drømme om at få min egen. Faktisk har jeg flere gange besøgt min venindes udestue bare for at mærke energien derude. I begyndelsen drømte jeg om, at den skulle stå i forlængelse af min egen stue, men den idé endte jeg med at gå væk fra. Jeg ville hellere have, at den lå for sig selv, så følelsen af at være ude blev forstærket. Corona-nedlukning var med til at gøre, at jeg kom ud af starthullerne. I januar valgte jeg en pavillon og bestilte den. Det viste sig at være et godt tidspunkt, for der var flere måneders leveringstid. Heldigvis nåede den at blive sat op, så jeg kan få foråret med, fortæller Heidie Marie Løvendahl.

Pavillonen er bevidst placeret, så der er en lille gåtur fra huset. Den lille oase fungerer nemlig som et retreat, når Heidie Marie Løvendahl har brug for at komme væk og trække vejret. Til venstre for pavillonen har hun sin yogaplatform, som bliver flittigt brugt. Foto: Lasse Olsson

I et med naturen

Valget af pavillonen er ultimativt også det, hun har brugt længst tid på, for der er mange modeller at vælge imellem. Hele vejen igennem har Heidie Marie Løvendahl derfor holdt fast i drømmen om fornemmelsen af frihed og åben himmel. Det valg er blevet segmenteret ved, at pavillonens tag også er af glas.

- Faktisk var jeg tæt på at vælge en sekskantet model med plastplader på taget. Det er med til at tage noget af solen og dermed også varmen, men jeg ville også gerne kunne ligge herude om aftenen og se på stjerner. Det kan jeg jo ikke, når taget er dækket til. Derfor endte jeg med en model, hvor alt er i glas. Jeg har derfor også prioriteret at pavillonens døre kan åbnes helt. Det samme kan vinduerne i siderne. Det føles, som om jeg er udenfor, selvom jeg er herinde. Jeg kan se naturen omkring mig, forklarer hun.


Jeg har en tro på, at universet har en plan med mig. Den tankegang har hjulpet mig meget, for corona-nedlukningen har da været en udfordring.

Heidie Marie Løvendahl


Den model, hun endte med at vælge, hedder oasen, og det er også sådan hun tænker på sin pavillon. Den skal være en slags helle i hverdagen. Det er her, Heidie Marie Løvendahl søger hen, når hun har brug for at koble af og finde den indre ro. Derfor er pavillonen også tænkt som meditationsrum. Den indre ro er normalt noget, hun opnår gennem sit arbejde som yogalærer, men det har covid-19 spændt godt og grundigt ben for.

- Jeg arbejder normalt fuld tid som yogalærer, og det er med til at holde mig i balance, men det har ikke været muligt det seneste år. Derfor har jeg haft behov for at skabe et rum, hvor jeg kan være i zen. Det er nok min måde at undgå at få corona-kuller. I sommer fik jeg bygget en stor træplatform, hvor der er plads til mig og fire yogier. Så jeg har kunnet undervise lidt, men det er ikke meget. Jeg plejer også at undervise på Kreta og Mallorca i løbet af året. Det har heller ikke været muligt. Det har også været med til at forstærke min udetrang, siger hun.

Annonce

Vant til varmen

Heidie Marie Løvendahls plan er at bruge pavillonen så meget som muligt. Derfor har hun også købt en varmekilde, som hun kan tænde for, når nattens og ikke mindst årstidernes køligere temperaturer trænger sig på. Pavillonen er selvsagt ikke isoleret, for den er jo lavet af glas.

- Jeg har valgt en infrarød varmekilde. Der skal man nemlig ikke lufte ud på samme måde, som en klassisk terrassevarmer kræver. Desuden er den infrarøde varme jo en, jeg kender rigtig godt og trives fint i. Desuden har den en gavnlig effekt på kroppen, forklarer hun.

Faktisk er hun normalt at finde i et opvarmet yogalokale. Det er også sådan, mange odenseanere kender Heidie Marie Løvendahl. Hun står for Nordisk Yogas hot yoga-afdeling, hvor yogaøvelserne bliver udført i 37 graders varme. Det er en yogaform, hun blev bidt af i forbindelse med et længere udlandsophold i Thailand og Malaysia i 2012. Hun var på tur sammen med sine børn og sin daværende mand, Morten. Her stiftede hun bekendtskab med den infrarøde varme.

Den buddhistiske livsfilosofi er en del af Heidie Marie Løvendahls tilgang til livet. Hun er ikke buddhist, men bruger mange af religionens redskaber i hverdagen. Foto: Lasse Olsson

- I begyndelsen syntes jeg, det var noget underligt noget, for der er jo i forvejen ret varmt i de to lande, men alligevel var hot yoga det, de fleste dyrkede. Så fik jeg prøvet det, og jeg blev i sidste ende så begejstret for det, at jeg forslog det til Vivi Korn, der er min partner i Nordisk Yoga. Hun tænkte, at jeg var tosset, men det viste sig heldigvis at være en træningsform, som mange er blevet glade for. Det er jeg jo også selv, fortæller hun.

Danmark p.t. er i gang med en stor genåbningsplan, og det glæder Heidie Marie Løvendahl sig meget til. Hun er dog også klar over, at hun vender til en anden virkelighed som yogalærer. Der er stadig et stort fokus på afstand, og det kommer til at afspejle sig i antallet af kursister på holdene. Hvilke forandringer corona ellers har ført med sig ved hun endnu ikke. En ting er dog sikkert. Hun har det seneste år haft et stigende behov for at føle sig grounded, og det føler hun sig, når hun er i sin oase.

- Jeg forsøger at holde det wi-fi-frit. Det lykkes ikke altid, men det er mit mål. Der skal ikke være forstyrrende elementer. Kun fuglefløjt og så lyden af mine to vindspil. De blide pling-plang-lyde har en terapeutisk indvirken på sindet. Så bruger jeg jo også mine yogaværktøjer meget. Jeg har en tro på, at universet har en plan med mig. Den tankegang har hjulpet mig meget, for corona-nedlukningen har da været en udfordring. Jeg er jo selvstændig erhvervsdrivende, og det har ikke været sjovt at se pengene sive ud af kassen, men når det er sagt, har vi klaret os, siger hun.

De lyse bambusmøbler er med til at skabe en hyggelig havestemning. sofaen, som Heidie Marie Løvendahl sidder på, er faktisk en daybed, så hun kan sagtens bruge den, når hun vil kigge på stjerner. Møblerne er fra Tine K. Foto: Lasse Olsson

Nu glæder Heidie Marie Løvendahl sig til at gå sommeren i møde. Måske der bliver ændret lidt på indretningen undervejs, men kun hvis det er yderst nødvendigt. Hun er meget tilfreds, som det er nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce