Annonce
KLUMME

Et historisk tilbageblik på Sydhavnens gadenavne: Fra pesthus til yndet udflugtssted

Café Belvedere på Sønder Boulevard i 1914. Den er forbundet med Belvederekanalen i Sydhavnen ved såvel historiske bånd som med underjordiske ledninger. Foto: Det Kongelige Bibliotek

Mange gadenavne i Sydhavnen har en historisk oprindelse. I den kommende tid fortæller lokalhistorikeren Paul-Erik Lind om dem i Kgs. Enghave/Valby Bladet. Tilsammen danner fortællingerne et historisk overblik over Sydhavnens historie.

Belvedere

Belvederekanalen ligger på grænsen mellem Enghave Brygge og Frederiks Brygge. Kanalen opstod som en sidegren til Frederiksholmsløbet, da man ved opfyldninger skabte Enghave Brygge og Teglholmen. Det er altså en ret ny kanal, og den strækker sig kun over et par hundrede meter, men den fortsætter mange kilometer under jorden, og dens navn har rødder flere hundrede år tilbage i tiden.

Annonce

Belvedere er italiensk og betyder den smukke udsigt. Men hvorfor hedder den nu lige det? I 1770 købte en københavnsk borger nogle gamle bygninger ved Kalvebod Strand, som han indrettede til et traktørsted. Det lå flot i landlige omgivelser uden for Københavns volde og med udsigt over vandet, så han kaldte stedet Belvedere, og det blev et yndet udflugtsmål for københavnerne, som kunne gå derud på en halv time. Traktøren fik bygget en lille bro ud i vandet, så man også kunne få sig en sejltur og en dukkert i Kalvebodernes blå bølger. Da han valgte navnet, ønskede ejeren måske også, at det nye navn skulle få folk til at glemme bygningernes dystre fortid som Københavns pesthus.

Pesthuset var opført helt tilbage i 1665, og det blev brugt under de hyppige epidemier som isolationssted for smittede. Men også andre blev anbragt her – krøblinge, fattige gamle, krigsinvalider, og sindslidende, som ikke kunne klare sig selv, boede her under elendige forhold. Pesthuset og dets cirka 200 beboere blev i 1769 flyttet til et andet sted og bygningerne solgt og indrettet til traktørsted.

I slutningen af 1800-tallet skød boligkarréerne op på Vesterbro, og der, hvor det gamle traktørsted havde ligget, blev der nu bygget en femetagers ejendom. På det ene hushjørne åbnede en café, og her var det naturligt at kalde den Café Belvedere. Kort tid efter begyndte man at opfylde bugten ved Belvedere. København skulle have en godsbanegård og DSB et centralværksted, så i 1897-1901 hentede man jord fra Valby Bakke, hvor jernbanegennemskæringen skulle udvides og fordybes og fyldte op i Kalveboderne, så den oprindelige kystlinje flyttede fra Sønder Boulevard og efterhånden helt ud til Vasbygade.

Tæt på det gamle traktørsted havde der været et vandløb, og i lighed med så mange andre vandløb blev det brugt til udsmidning af affald. De nye boligmasser på Vesterbro krævede også nye kloakker, og vandløbet blev under opfyldningerne omdannet til en underjordisk tunnel, en kloak. Efterhånden, som opfyldningerne nåede længere og længere ud, blev den underjordiske tunnel forlænget med sit urensede kloakvand. I dag udmunder den i Belvederekanalen helt ude ved Enghave Brygge, flere kilometer fra det gamle traktørsted, som i svundne tider gav den navnet. Men nu sørger rensningsanlæg og overløbsbassiner for at vandet ikke længere udledes forurenet. Bortset fra når det har regnet heftigt og overløbsbassinet løber over, for så kan der været meget uhumsk med både fækalier og døde rotter i snesevis.

Annonce
Byliv

Jan kæmper for sin drøm: Aflyste julefrokoster koster ham kvart million

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trafik

Læsere undrer sig: Hvorfor koncentreres handicapparkering på ét sted?

corona-belønning

Se, hvem der får 5.600 kroner i bonus: Kommunen belønner udvalgte medarbejdere for deres corona-indsats

Musikfest

Efter to års tørke: Kæmpe koncert vender tilbage i Valbyparken

Byliv

Sydhavnens julestjerne er et symbol på fællesskab: - Jeg tror der er solgt 1.000 på en lille uge

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Kaos

Bilister i Sydhavnen må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Mangel på sygeplejersker For abonnenter

Her er prisen for at stoppe sygeplejerske-flugten

Sydhavnen

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Historie

Sydhavnens historie: Her er fortællingen om P. Knudsens Gade

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Glæde

Eleverne blev overrasket midt i undervisningen med stor pengepræmie - og så brød jublen ud!

Byudvikling

Store forandringer på vej ved Sjællandsbroen: Grønt lys for boligbyggeri

Sydhavnen

Byens Bedste LIV anbefaler: Det skal du opleve i weekenden

Annonce