Annonce
Lokaldemokrati

Folkemøde med vigtigt fokus: Har sydhavnerne nok indflydelse på deres bydel?

Der var stor interesse på folkemødet i at høre om mulighederne for grøn omstilling i Sydhavnen. Foto: Hanne Bjørton
Lokaldemokratiet var omdrejningspunktet på Sydhavnens Folkemøde, som også bød på hygge og hotdogs i sensommersolskin.

- På rådhuset lyder det nogle gange som om, at blive hørt og at have indflydelse er det samme. Der er sager, som er for små til politikerne, så dem overlader man til forvaltningen. Der er sager, som er for store, og dem lægger man over til By & Havn og HOFOR. Og så er der alt det midt imellem, hvor Områdefornyelsen og lokaludvalget kan bringe de lokale interesser videre til Borgerrepræsentationen.

Ordene er Thomas Egholms, formand for Vesterbro Lokaludvalg, der deltog ved Sydhavnens Folkemøde i en debat om lokaldemokratiet for at fortælle om, hvordan borgerne via Vesterbros Lokaludvalg var lykkedes med at få indflydelse på planlægningen af Jernbanebyen.

Morten Madøre (til højre) har holdt ferie og gået Bornholm Rundt (125 km), men var klar til at servere grillpølser på folkemødet for Jan Mathisen fra Fiskerhavnens Venner. Foto: Hanne Bjørton

Ann Vikkelsø fra Kgs. Enghave Lokaludvalg kunne give det altoverskyggende eksempel på det modsatte: Beslutningen om byggeriet på Stejlepladsen, hvor hverken indsigelser fra borgere eller lokaludvalg hjalp.

Annonce

- Det var hamrende udemokratisk. Man laver en vedtagelse på et budgetmøde, og ingen har skelet til, hvad vi vil, sagde Ann Vikkelsø.

Når der nok bliver en stibro over til Sluseholmen, så er det noget, der er startet for 12 år siden, og det er den kontinuitet, lokaludvalget kan bidrage med

Ann Vikkelsø, Kgs. Enghave Lokaludvalg

Men lokaludvalgets rolle er vigtig for borgerne, fordi man via dem kan bide sig fast på længere sigt.

- Lokaludvalget er bydelens hukommelse, og når Områdefornyelsen kommer ind i et lokalområde, kan vi fortælle, hvad der har været før. Vi arbejder på det lange stræk, og når der nok bliver en stibro over til Sluseholmen, så er det noget, der er startet for 12 år siden, og det er den kontinuitet, lokaludvalget kan bidrage med, sagde hun.

Hvilke kompetencer skal lokaludvalgene gives, hvis man kunne sende en ønskeseddel til politikerne, ville en borger i salen vide.

- Hvis man giver en bygherre dispensation til byggeri, så burde lokaludvalget have veto-ret og en konkret indflydelse, så det ryger op på politisk niveau, sagde Thomas Egholm.

- Der skal flere penge til lokaludvalgets sekretariat. Hvis man forventer administration af dagsordener og puljer, og at vi skal sørge for mere borgerinddragelse, så har vi max en femtedel af det mandskab, der skal til sagde Ann Vikkelsø.

Valgmøder i efteråret

Stejlepladsen blev et tungtvejende emne ved valgdebatten senere på dagen, med repræsentanter for de opstillede partier til kommunalvalget. Og de fik at føle, at Sydhavnens sår efter beslutningen om byggeriet ikke er lægt.

Debatmødet var det første af lokaludvalgets tre valgmøder op til kommunalvalget. Det næste er tirsdag 12. oktober på Det Gamle Posthus, hvor temaet er det sociale område. Og det tredje onsdag 4. november på Aalborg Universitet i København med temaet kultur, fritid og idræt.

Stormflods- og skybrudssikring var også til debat på folkemødet. Lige som den grønne omstilling, hvor flere lokale bæredygtige projekter blev præsenteret, som Sydhavnen LIV vil fortælle mere om i nær fremtid.

Annonce
Debat

Politiske slogans er én ting - ghettopakker og byggeri på fredet grund noget andet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Ny badezone på vej: - Vi er glade for alt der er med til at skabe liv og samhørighed her

Samfund

Skideballe til politikere om problemfyldt plads: - I har klattet pengene væk, men ingenting er løst

Samfund

Stjerneadvokat hyrede sig selv for skattekroner - men borgmester kan ikke svare på, om hun synes, det er okay

Kultur

Kevin var en vigtig del af Sydhavnen: Nu lever han videre i stor hyldest

Skattekroner

Stjerneadvokat afsløret i dobbeltrolle: 'Jeg kan ikke sige, at det er bevidst snyd. Men det er en mistanke, man kan få'

Byliv

Mikkel slår dørene op til Sydhavnens nye spisested: Jeg har aldrig oplevet så stor interesse

Samfund

Bente savner handicapvenlige badesteder: - Lav en badebro ved stranden og bedre trapper til havnebassinet

Navne

Rikke Rohr gjorde et dristigt arbejde for Sydhavnen uden at spørge om lov: Nu får hun flot anerkendelse

Politik

Vikingehær, hamp og kærlighed: Se hvem du kan stemme på til valget

Annonce