Annonce
Sydhavnen

Frederik fik brudt sine fordomme i tiden som hjemløs: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

24-årige Frederik Holberg har været hjemløs i 72 timer. Her ses han efter første døgn. Foto: Jens Mouvielle
24-årige Frederik Holberg levede som hjemløs i Københavns gader i 72 timer i anledning af Hus Forbis 25 års jubilæum. I hans tid på gaden fik han brudt nogle af sine egne fordomme, ligesom han har et bud på, hvordan vi bedst hjælper udsatte i nød.

- Hjemløse bruger for mange af deres penge på øl, de penge må kunne bruges på noget bedre.

Sådan var en af Frederik Holbergs fordomme om livet på gaden, inden han selv gav sig i kast som hjemløs i 72 timer i anledning af Hus Forbis 25 års jubilæum. Alligevel var hans eget første køb netop en godnatbajer, han drak for at dulme nerverne over at skulle overnatte i et skur i et industrikvarter i Sydhavnen.

- Jeg fandt et sted med ro i et cykelskur, jeg havde som udgangspunkt ikke brugt nogle penge, tværtimod. Jeg havde samlet pant for 20 kroner og købte en godnatøl for at dulme nerverne og forhåbentlig blive træt og falde i søvn. Det kunne være starten på et alkoholmisbrug, hvis ikke jeg var færdig om 72 timer, hvis man skal have alkohol hver gang for at kunne falde i søvn. Jeg siger godnat herfra og er glad for, at jeg ligger tørt, varmt og forhåbentligt sikkert, står der i Frederik Holbergs dagbog, som han skrev om aftenen den første nat.

Annonce

Han fik ikke sovet ret meget, i stedet lå han vågen og lod tankerne køre. Han havde allerede første dag mødt flere hjemløse, der havde opgivet at få hjælp af systemet. De havde oplevet, at sagsbehandlerne blev skiftet ud, og at de ofte skulle begynde forfra, når de søgte om hjælp til at få en lejlighed osv.

De næste dage mødte Frederik Holberg flere og flere, der fortalte den samme historie.

Taskforce fra egne rækker

- Oplevelsen af at blive misforstået og at skulle fortælle sin historie igen og igen til nye mennesker var en af hovedårsagerne til, at de fleste af dem, jeg snakkede med, havde opgivet at søge om hjælp til lejlighed eller anden hjælp fra systemet, siger Frederik Holberg.

Han tror derfor, det vil kunne gøre en forskel, hvis man laver en form for taskforce af tidligere hjemløse, der bliver uddannet til at hjælpe folk på gaden videre i livet. Deres kendskab til tilværelsen på gaden og de hjemløses særlige bånd til hinanden kan derfor blive brugt positivt og nedbryde de barriere, der måtte være ved at række ud efter hjælp.


Folkene på gaden har et helt særligt sammenhold. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, man tager sig af hinanden og deler den smule, man har, hvis man kan se, det gør godt. Jeg tror, vi kan gøre mere for at hjælpe blandt andet ved at udnytte det broderskab.

Frederik Holberg


- Folkene på gaden har et helt særligt sammenhold. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, man tager sig af hinanden og deler den smule, man har, hvis man kan se, det gør godt. Jeg tror, vi kan gøre mere for at hjælpe blandt andet ved at udnytte det broderskab, der er på gaden. Det vil genetablere en tillid til systemet, hvis de fik hjælp af tidligere hjemløse, lyder det fra Frederik Holberg, der fortsætter:

- Jeg ved ikke, hvordan man konkret skulle udforme det, men det vil kræve en form for grunduddannelse, som man skulle tilbyde. Hus Forbi har jo gode kontakter, også til dem, der finder en bolig og kommer videre i systemet, den viden skal man udnytte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce