Annonce
Miljø

Her afleverer folk deres skrammel: Så tryller Alfred det om til jubel i byens børnehaver

Alfred Nassoro og Pernille Hummelgaard Tonnesen med en midgårdsorm, der skal skal blive til et bytteskab. Foto: Hanne Bjørton
I Sydhavn Genbrugscenter gemmer sig både en genbrugsbutik og Testlaboratoriet, hvor iværksættere holder workshops og bygger kreativt af genbrugsmaterialer.

Hvis du har været i Bådehavnsgade i Sydhavnen, har du nok besøgt eller lagt mærke til den moderne, buede bygning, der huser Sydhavn Genbrugscenter.

Bagved bygningen kan man som i almindelige genbrugscentre aflevere sit skrammel, men kyndige genbrugsvejledere i Slusen sørger forinden for at frasortere en masse brugte møbler og genanvendelige byggematerialer som døre, vinduer, fliser, gulvbrædder og værktøj, der kan sælges i genbrugscentrets butik.

Men så rummer buehallen også Testlaboratoriet - et værksted, hvor en gruppe iværksættere finder på nye måder at genanvende affaldet på, især træ og tekstiler.

Annonce

En af iværksætterne er Alfred Nassoro. Han samarbejder lige nu med Pernille Hummelgaard Tonnesen fra 'Skraldehelten' om at bygge bytteskabe formet som dyr til børneinstitutioner.

Skraldehelten er en afdeling i Københavns Kommune, som lærer børn om affaldssortering, ressourcer og bæredygtighed.

Et bytteskab formet som et egern var ikke helt vandstabilt, så det skal efterbehandles, før det kan stå udendørs. Man kan se, Alfred har tænkt over, at en knast i træet kan fungere som øje. Foto: Hanne Bjørton

Pernille skaber kontakten til de syv børneinstitutioner rundt omkring i byen, der skal have bytteskabene, og Alfred bygger, hvad de ønsker sig.

- Vi har for eksempel aftalt, at Børnehuset Sluseholmen skal have et bytteskab formet som en vandmand, og Alfred er ved at samle plexiglas-plader, og så skal børnene præge den og måske lave armene. Så skabene er bygget af genbrugsting, og skal bruges til genbrugsting, fortæller Pernille.

En anden børnehave skal have et bytteskab formet som to elefanter, en børnehave på Nørrebro får et skab formet som en midgårdsorm, og så har Alfred fået et ellers allerede afleveret egern ind, som havde stået et stykke tid hos institutionen Himmel og Hav på Amager under coronanedlukningen.

- Det viste sig ikke at være helt vandstabilt, så lågen har slået sig, og nu skal jeg måske prøve at lave et halvtag til egernet. Og elefantskabet skulle også justeres - der var brug for en større afstand i lågerne, fordi børnene hænger i dem - det skal jo bygges til børn, fortæller Alfred.

Workshops og nye ideer

Alfred og andre iværksættere i Testlaboratoriet står også bag en stribe gratis workshops med genbrug som tema.

På nogle af Alfreds tidligere workshops, har folk kunnet lære at reparere deres møbler.

Og i den nærmeste fremtid handler Testlaboratoriets workshops om at lave mosaik, skulpturtøjdyr, designe unikke gulvtæpper, reparere ting i hjemmet eller designe et forklæde (se faktaboks).

Vi har lavet et siddearrangement i genbrugsmaterialer, som nu står i receptionen hos Amager Ressource Center.

Alfred Nassoro, iværksætter i Testlaboratoriet

Men Testlaboratoriet handler ikke mindst om at tilbyde iværksættere et værksted, hvor de kan kreere produkter af genbrugsmaterialer, som måske kan være en bæredygtig forretningsidé.

- Vi giver dem rum til, at de kan eksperimentere og måske finde noget, der kan betale sig. Men de fleste ved ikke, hvordan de skal komme videre og finde samarbejdspartnere og bygge bro til det næste led i processen, så det er vores håb, at vi kan få hjælp til det, siger Alfred.

Han har selv eksperimenteret med at slibe flotte bølgeformer i trælægter ved hjælp af forskellige raspehoveder, og er nu tættere på et færdigt kunstværk.

Alfred Nassoro med sit kunstværk af trælægter med en særlig bølgeeffekt. Foto: Hanne Bjørton

- Den dér er lavet af gamle sengerammer, og den blå er af et spisebord. Jeg er inspireret af noget lignende jeg så fra USA, men jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle komme i gang. Så jeg har eksperimenteret, fejlet, udforsket forskellige teknikker indtil jeg syntes, der var noget, jeg kunne være stolt af. Det er et kunstværk, men måske kan det bruges som en lyddæmpende rumdeler eller en akustikvæg, siger Alfred.

Sammen med en anden af laboratoriets iværksættere, Michella Ahm, har han lavet et møbel.

- Vi har lavet et siddearrangement i genbrugsmaterialer, som nu står i receptionen hos Amager Ressource Center. Jeg stod for træarbejdet, og Michella for tekstilerne. Vi er meget interesserede i den slags opgaver, og vi er rigtig stolte af det færdige arbejde, siger Alfred.

Læs meget mere om genbrugsbutikken og Testlaboratoriet på sydhavngenbrugscenter.kk.dk.

Sydhavn Genbrugscenter i Bådehavnsgade. Foto: Hanne Bjørton

Gratis workshops i Sydhavn Genbrugscenter

Iværksætterne i Sydhavn Genbrugscenter inviterer til gratis workshops på Bådehavnsgade 50. Tilmelding er nødvendig via Sydhavn Genbrugscenters facebookside under 'begivenheder', hvor nye workshops bliver lagt op.

Lørdag 2. og søndag 3. oktober kan man med Michella Ahm designe sit eget unikke mønster af mosaik, efter først at have slået håndvaske og porcelæn i stykker sammen.

Fredag 22. oktober kan børn, unge og voksne modellere en skulptur af garn, gamle tekstiler, stof og tøjdyr sammen med Karen T.

Onsdag 27. og torsdag 28. oktober kan du designe dit eget unikke gulvtæppe sammen med Michella Ahm. En workshop for hele familien.

Annonce
Heltegerning

Thomas sprang ind ad Anjas vindue og reddede hendes liv: Nu hædres han i hele landet

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Til minde om

Klaus mistede sin ven og udødeliggjorde ham i Sydhavnen: Jeg tror, han sidder deroppe og griner af det

Lokalhistorie

Sydhavnens Gadenavne: Blev født i kælderbutik og endte som Kong Harald

Million-fortjeneste For abonnenter

Efter gigantisk prisfest: Nu er der dårlige nyheder til boligejerne i hovedstaden

Nye tal: Her er de mest populære børnenavne

S-tog står stille

forklaringen her: Derfor holder en lang række S-tog stille i weekenden

Offentlig transport For abonnenter

overblikket: Her holder S-tog stille i weekenden

Sydhavnen

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Bølgen blå

Sæsonen er alt for kort: Københavnerne skal have større glæde af havnebadene

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

112

Mystisk lejlighed fik boligselskab til at slå alarm: Mand skjulte sig ulovligt i Danmark

Byliv

Hjælp dit lokale spisested: Stor madfestival giver dig gastronomiske lækkerier til en god pris

Offentlig transport

Datoen er sat: Nyt stoppested for havnebussen åbner snart

Annonce