Annonce
Udvidet barsel til tvillingeforældre

Josine kæmper for udvidet barsel til tvillingeforældre: Vi er tvunget til at lade vores børn græde

Josines tvillinger få dage gammel. Foto. Privat
Josine Elvekjær Legêne har stillet et borgerforslag, der skal give tvillingeforældre mere barsel. Ekspert bakker hende op.

Forstil dig, at du lader din baby græde eller ligge med en ble fyldt med afføring. Eller at du giver din baby flaske med ene hånd og bruger din fod til at give den anden baby mad eller vugge det.

Begynder en af babyerne at græde, er spørgsmålet: Hvilken babys behov skal du tilsidesætte?

Det er hverdagskost for såkaldte flerlingeforældre (forældre, der får mere end et barn på en gang, red), fordi de ikke kan tilgodese mere end en baby ad gangen.

Annonce

Den hverdag vil Josine Elvekjær Legêne fra Vanløse til livs. Hun har stillet et borgerforslag, der  vil udvide barslen for flerlingeforældre med 26 uger, hvor en normal barsel er på 52 uger.

Tanken med forslaget er, at forældrene skal kunne dele de 26 uger mellem sig, så man eksempelvis kan planlægge barslen således, at forældrene er sammen i den første tid, når børnene er  helt små.

Og den idé møder opbakning hos en ekspert i tvillinger.

Tilknytningsforstyrrelser og depression

Helle Birkholm-Buch, autoriseret psykolog og specialist i psykoterapi. Hun har forsket i tvillinger i mere end tyve år. Og hun mener, at tvillinger diskrimineres, da de ikke får de samme muligheder, alene fordi de fødes samtidig.

- Tvillinger deler deres forældre med deres tvilling. De går glip af den nærhed og hud mod hud, som enkeltfødte får.

Helle Birkholm-Buch mener derfor, at tvillinger bør have begge deres forældre samtidig, og derfor vil 26 ugers ekstra barsel gøre en verden til forskel.

Josine Elvekjær Legêne med sine to tvillinger. Foto Privat

- Flerlingeforældre belastes på en helt anden måde end andre forældre. Også end dem der har det, man kalder pseudotvillinger (børn der er født med et år mellemrum eller lidt mere, red). Tvillingeforældre har nemlig meget mindre tid til hvert barn og får sjældent en pause. Belastningen viser sig i for eksempel angst og/eller depression, siger hun og fortæller, at forskningen bakker op om netop den pointe.

- 90 procent af tvillingeforældre oplever stress, og 40 procent oplever barslen som den mest stressende periode i hele deres liv.

Annonce

Stresset og angst

Den oplevelse nikker Josine Elvekjær Legêne genkendende til.

- Jeg var alene med mine to få uger gamle babyer, og jeg fik nærmest angst, fordi de græd, skulle ammes og sove samtidig. Hvilket de sjældent gjorde, siger hun.

Hun holder en kort pause og fortæller, at hun umuligt kunne tilgodese sine tvillingers behov - eller sine egne for den sags skyld.

En dansk undersøgelse fra 1996 viser, at psykisk lidelser såsom ADHD og skizofreni er overrepræsenteret blandt tvillinger. Også blandt dem der ikke fødes for tidligt.

Helle Birkholm-Buck,

- De praktiske opgaver såsom bleskift, give mad og få barnet til at sove fyldte det hele. Og hele tiden med ét barn i fokus ad gangen, forklarer Josine Elvekjær Legêne og fortsætter:

- Den så vigtige og tidlige øjen- og hud til hud-kontakt var ofte en mangelvare, simpelthen fordi jeg hele tiden var i gang med et andet eller blev afbrudt. Det stressede mig, fordi jeg godt vidste, at det ikke var godt nok, uanset hvor godt jeg gjorde det.

Josine Elvekjær Legêne håber derfor, at hendes borgerforslag rammer 50.000 underskrifter, så Folketinget skal forholde sig til det. Det er nemlig en nær en umulig opgave at have flerlinger, hvis det kun er den ene forælder, der er alene hjemme med babyerne, mener Josine Elvekjær Legêne.

Hvorfor foreslår Josine 26 uger?

Når barnet er seks måneder, begynder det at få mad. Og derfor er det, ifølge Josine Elvekjær Legêne, en smule lettere at være alene med to eller flere babyer.

- Den svære start har også betydning og indvirkning på børnenes amning, søvn samt psykiske og motoriske udvikling. For at det skal fungerer optimalt, kræver det, at man er mere end en, når man kommer hjem fra hospitalet og skal have en hver dag op at køre, forklarer Josine Elvekjær Legêne og fortsætter:

Det er først nu, fire år efter at Josine Elvekjær Legênes tvillinger kom til verdenen, at hun nu har overskud til at kæmpe for, at andre flerlingeforældre ikke skal opleve det samme som hende.

Derfor har hun lavet Instagram-siden: twinmoms.dk, hvor mange flerlingeforældre deler deres erfaringer.

Antal kejsersnit

Ifølge Sundhedsdatastyrelsen blev 16 procent af enkeltfødsler i 2018 foretaget ved kejsersnit.  Ved flerfoldsfødsler (fødsler med to eller flere børn. Ved trillinger anbefaler man kejsersnit) er tallet 60 procent.

Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2018 født 928 sæt tvillinger. Sammenholdt med tallene fra Sundsdatastyrelsens tal for flerfoldsfødsler samme år (942) betyder det, at der var 14 fødsler med mere end 2 børn, hvilket svarer til 1,5 procent af alle fødesler med mere end to børn.

Der findes i skrivende stud ikke tal for 2019-2021, da Sundhedsdatastyrelsen pt. ved at opdatere tallene, som de forventer, at offentliggøre inden sommerferien.

- Det er ensomt at være flerlingeforældre, og det er svært at sætte sig ind i, hvordan det er, siger Josine Elvekjær Legêne og konkluderer:

- Du vil jo aldrig få nogen til at lade deres baby ligge og græde, når det har brug for dig eller lade det ligge med afføring i bleen. Men det er hverdagen for flerlingeforældre, fordi det andet barn også skal passes.

Annonce

ADHD og skizofreni

Josine Elvekjær Legêne fortæller, at nogle flerlinge-familier vælger at være på barsel samtidig, hvilket betyder, at babyerne skal starte tidligere i vuggestue, fordi barslen dermed bliver brugt hurtigere.

- For hvis børnene ikke klar til at komme i daginstitution, når forældrene løber tør for barsel, må de selv finansiere den resterende barselsperiode i en tid, hvor pengene i forvejen kan være knappe.

En manglende øjen- og hud-til-hud-kontakt kan ifølge Helle Birkholm-Buch have fatale konsekvenser for babyerne.

- En dansk undersøgelse fra 1996 viser, at psykisk lidelser såsom ADHD og skizofreni er overrepræsenteret blandt tvillinger. Også blandt dem der ikke fødes for tidligt, så sårbarheden kan ikke knyttes til de tidlige vilkår, såsom for tidlig fødsel, pointerer Helle Birkholm-Buch.

Vidste du at.....

I Norge får man fire til frem måneders ekstra barsel til tvillinger og cirka et år til trillinger, og i Sverige får man seks måneder ekstra barsel til tvillinger. Får man trillinger får man over et år.

Hvorfor har det så stor betydning for børnenes senere udvikling?

- De tvillingeforældre, som jeg har forsket i, har mindre end den halve tid til at have den vigtige kontakt i forhold til en enkeltfødende, og kontakten er så afgørende i forhold til den følelsesmæssige og sproglige udvikling. Og ej at forglemme den motoriske, siger Helle Birkholm-Buch.

Hvor skal pengene til den ekstra barsel komme fra?

- Nu er det jo ikke min opgave at skulle finde de penge, men det ville da give mening at tage f.eks. en uges barsel fra de enkeltfødende, da det ikke kan passe, at de her familier diskrimineres, udelukkende fordi de får flere børn samtidig.

Du kan læse Josines borgerforslag her.

Annonce
Efterlysning

Da Peter åbnede morfars gamle kasse, opdagede han hemmelighed: - Min mor havde fortalt historier, men jeg troede ikke på dem

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Direktør efter to tagbrande på en måned: - Vi kan ikke blive ved at gå og tænde ild til vores byggeri

Guide For abonnenter

Sådan sparer du smertefrit i hverdagen: Se cheføkonomens simple tip til den typiske københavner

Sydhavnen

13-årig pige forsvandt fra Danmark og blev fundet i Belgien: Nu har politiet nyt i sagen

112

Tagbrand på byggeplads slukket: Vej er åbnet for biltrafik igen

Statsministeren til valgmøde: - Jeg kan godt se for mig, at vi skal have mere værnepligt

Byudvikling

Få unik mulighed for at være på tværs: Nu kan du udpege bygninger og redde dem fra nedrivning

Vanvid

Ung mand bliver ved med at køre som en vanvittig: Blev påkørt af politiet og fortsatte 100 meter på fortorvet

velkommen

Drengenes nye restaurant skulle bare ligge i Sydhavnen: Nu åbner de med fest og gratis fadøl

Byliv

Billig-supermarked må opgive at holde åbent flere dage hver uge: - I værste fald må vi lukke helt ned

For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Andemor

Andemor lever på Bogis altan - og nu får naboerne også besøg: - Hun hopper ind i min lejlighed, når hun mangler vand eller mad

Byliv

Gør et kup: Eventyrlige haveforeninger slår sig sammen i stort loppemarked

Sydhavnen

Psykisk syge venter på svar - nu langer Københavns ombudsmand ud: - Vi lytter, tænker os om og retter op, siger politiker

Annonce