Annonce
Byliv

Kun få københavnske børn og unge går i musikskole: Nu vil Jan starte et lokalt alternativ

Jan Lippert har tændt for lysanlæg og klubstemning i musiklokalet hos Rubinen. Foto: Hanne Bjørton
Forældre efterspørger mere musikundervisning, og det griber den erfarne aktør Jan Lippert nu med sin ide om et lokalt musikskoletilbud. Der er fuld opbakning fra Kgs. Enghave Lokaludvalg, og han beder nu de københavnske politikere om det samme.

Jan Lippert har fingeren på musikpulsen i Sydhavnen. Gennem seks år har han hver sommer stået i spidsen for musikeventet SV-festival. Og så er han en del af Københavns Kommunes projekt ’Mere musik til byens børn’, der skaber lokale musiktilbud til børn uden for skoletid.

Det har inspireret ham til en ide om en anderledes musikskole i Sydhavnen, som han nu vil appellere til de københavnske politikere om at bakke op og finansiere.

- Jeg har fået en klar fornemmelse for efterspørgsel hos forældre: Hvorfor er der ikke et musikskoletilbud i bydelen, spørger de, siger Jan Lippert.

Annonce

I Københavns Kommune går langt færre børn og unge i musikskole end landsgennemsnittet. I rapporten 'Musikfaget i undervisning og uddannelse - status og perspektiv 2020' fra DPU, Aarhus Universitet fremgår det, at på landsplan udgør det samlede antal elever i musikskolen omkring fire procent af de 0-24 årige.

Derimod deltog i 2020 kun 0,9 procent af de 0-24 årige i undervisning på Københavns Musikskole ifølge Danmarks Statistik.

- Det er der mange grunde til, blandet andet at det er dyrt. I København er der desuden for få pladser, man kommer hurtigt på venteliste, siger Jan Lippert.

I skoleåret 2019/2020 var der ifølge Danmarks Statistik 1.688 medlemmer i den københavnske musikskole, men 831 på venteliste.

Gentænker musikskolen

Det vil Jan Lippert forsøge at dæmme op for lokalt med sin ide. I det førnævnte projekt sidder han som projektleder i Sydhavnen på Ellebjerg Skole og SFO.

- Hvor vi har et godt samarbejde med klasserne. Vi er også tilknyttet Fritidsklub Rubinen – der har vi fået midler gennem Statens Kunstfond, som har medfinansieret et fuldt udstyret musiklokale, fortæller Jan Lippert.

Han har i flere år samarbejdet med aktører, der praktiserer en nytænkende musikundervisning, som har fat i bydelens børn og unge, og som er et alternativ til den traditionelle musikskoles solotimer i et instrument.

Jeg har fået en klar fornemmelse for efterspørgsel hos forældre: Hvorfor er der ikke et musikskoletilbud i bydelen, spørger de

Jan Lippert

- Men det er ganske få hold, og den ide vil jeg så prøve at forstørre til noget mere. Vi kan bidrage med sociale, musikalske fællesskaber i et tæt samarbejde med fire skoler. Hvor vi gentænker, hvad musikundervisning kan være. Der er mange synsninger, man kan ruske op i. Musik kan også være samspil med andre kunstarter: Børnekulturstedet, lokale dansehold, Huset 2450 og Sydhavn Teater, siger Jan Lippert.

Han vil også tænke de unges digitale tilgang til livet ind i en ny musikskole.

- Tilbuddet skal være sammenhængende med den oplevelse, de unge har på nettet - deres gaming, de optager film med mobilen, er opmærksomme på deres TikTok og hvordan de præsenterer sig selv. Vi skal også snakke om, hvad der rører sig i deres liv og arbejde med temaer ud fra det, for eksempel klima, ensomhed, mobning. Og så bryde dem ned i musikalske formater.

Annonce

Støtteerklæring

Han har fuld opbakning til sin ide fra Kgs. Enghave Lokaludvalg, som har skrevet en støtteerklæring.

- Vi ved, at der er et stort umættet behov for fritidstilbud til børn og den unge målgruppe i bydelen, hvor befolkningstallet igennem de sidste 15 år er mere end fordoblet. Placeringen af en musikskole ved fritidshjemmet Rubinen, hvor der allerede er indrettet et musiklokale, og hvor der er nærhed til det velfungerende Børnekultursted, til Kulturhuset Karens Minde og til Huset 2450 med dansegruppen Gazart og deres faciliteter, giver oplagte muligheder for synergi, skriver lokaludvalget og lægger vægt på at inddrage bydelens skoler til undervisning.

Jan Lippert vil tage kontakt til den nye Københavns Borgerrepræsentation her i januar i håbet om at få musikskoleideen på Budget 2023.

Annonce
Heltegerning

Thomas sprang ind ad Anjas vindue og reddede hendes liv: Nu hædres han i hele landet

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Til minde om

Klaus mistede sin ven og udødeliggjorde ham i Sydhavnen: Jeg tror, han sidder deroppe og griner af det

Lokalhistorie

Sydhavnens Gadenavne: Blev født i kælderbutik og endte som Kong Harald

Million-fortjeneste For abonnenter

Efter gigantisk prisfest: Nu er der dårlige nyheder til boligejerne i hovedstaden

Nye tal: Her er de mest populære børnenavne

S-tog står stille

forklaringen her: Derfor holder en lang række S-tog stille i weekenden

Offentlig transport For abonnenter

overblikket: Her holder S-tog stille i weekenden

Sydhavnen

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Bølgen blå

Sæsonen er alt for kort: Københavnerne skal have større glæde af havnebadene

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

112

Mystisk lejlighed fik boligselskab til at slå alarm: Mand skjulte sig ulovligt i Danmark

Byliv

Hjælp dit lokale spisested: Stor madfestival giver dig gastronomiske lækkerier til en god pris

Offentlig transport

Datoen er sat: Nyt stoppested for havnebussen åbner snart

Annonce