Annonce
Byliv

Ane og Lasse med et vemodigt farvel til Sydhavnen: Det er sgu kun herude, man hilser på hinanden

Lasse Madsen og Ane Høgsberg flytter fra deres fælles hjem i Sydhavnen, og de kommer til at savne 2450, hvor de har boet sammen i to år. Foto: Jens Mouvielle
Lasse Madsen og Ane Høgsberg flytter fra deres fælles hjem i Sydhavnen, fordi familien er vokset ud af den toværelses lejlighed med de skæve vægge. Nu venter et eventyr i det jyske, men der er mange ting ved Sydhavnen, de kommer til at savne. Og hvem ved, måske kommer de tilbage.

Lasse Madsen og Ane Høgsberg sidder på en bænk midt på Bavnehøj Allé, hvor man til den ene side kan se den store statue ‘Hestebetvingeren’ og til den anden Vestre Kirkegård.

Sidstnævnte har været en central del af deres hverdag når hund, baby, venner og comedy-materiale skulle luftes igennem, og på den måde har de brugt kirkegården som de fleste andre beboere i den lille enklave, der hedder Bavnehøj.

Men nu er det slut. Først venter seks uger i Sønderjylland hos Ane Høgsbergs forældre og derefter et nyt liv i deres nye rækkehus i Risskov i det nordlige Aarhus. Det er dog ikke pæne villakvarterer eller rolige aftener, der fylder mest hos de to comedy-folk, når de sidder der på alléen og betragter det kvarter, de nu siger farvel til.

Annonce

- Sydhavnen var det første sted, jeg flyttede hen, da jeg kom til København. Derefter har jeg boet på alle brokvartererne, hvorefter jeg købte andelen her i Bavnehøj. Derfor bliver Sydhavnen på mange måder det, der bliver symbolet på mit Københavner-eventyr, og jeg kommer simpelthen til at savne alt ved det, siger Ane Høgsberg og fortsætter:

- Både øldrikkerne på bænkene, der altid hilser og passer på hinanden, kirkegården, som ligger lige om hjørnet, og de hyggelige værtshuse. Når jeg sidder og tænker over det, vil jeg jo slet ikke herfra, men så igen. Vi har fået en baby, der er et halvt år nu, og det ændrer prioriteterne. Vi går i seng kl. 21, vi brokker os over larmen og er på mange måder blevet en forældre-kliche. Derfor passer vores liv lige nu bedre til et fint villakvarter i Risskov, som så samtidigt ligger der, hvor de fleste af vores job er: Jylland.

Vi er lidt vores egen her

Ane Høgsberg har samlet set boet i Sydhavnen i 5,5 år, mens Lasse Madsen flyttede ind i hendes lejlighed for to år siden. Selvom Lasse Madsen ikke har boet her så længe igen, så har især Bavnehøj en særlig plads hos ham, fordi det rummer meget historie og liv i alle afskygninger.

- Det her område er lidt sit eget. Det er ikke rigtigt Sydhavnen, Valby, Vesterbro eller Carlsberg Byen, vi er lidt vores egen enklave, der rummer lidt af det hele fra hver af bydelene. Jeg kommer især til at savne kirkegården, hvor man kan se gravstenene på nogle af alle dem, der har grundlagt velfærdsstaten og betyder meget for Danmark. Samtidig er der også den her meget mørke side af Danmarkshistorien med massegravene, og den diversitet lige udenfor døren kan man ikke erstatte, siger Lasse Madsen og fortsætter:

- Jeg er vokset op i et villakvarter i Horsens, og jeg synes, det er dejligt, at jeg kan gå en tur med mine børn her og de kan se nogle, hvor livet har ramt lidt hårdere end dem, der har villa, tre biler og et sommerhus. Her bliver du vurderet på, hvem du er og ikke så meget på, hvad du har.


Jeg ved ikke, hvad det er. Jeg har boet i København i 15 år, men det er sgu kun herude i Sydhavnen, man hilser på folk. Det er ellers en jysk ting, og det er faktisk noget, jeg virkelig har sat meget pris på.

Ane Høgsberg


Når man hører de to snakke, kan man hurtigt komme til at tænke, ‘jamen hvorfor flytter I så herfra?’. Ane Høgsberg forklarer det med en sætning:

- Praktikken vandt over charmen.

For nok er de skæve vægge i lejligheden charmerende på samme måde som det bolchestribede tape, der markerer altanerne er i fare for at falde ned fra nogle af lejlighederne overfor alléen. Det samme er livet fra gaden, men når man har en baby på et halvt år, et barn på 3,5 år og en stor hund, så er en toværelses andelslejlighed for lille.

- Vi ville gerne ud og have luft, ro og adgang til skov samtidig med, vi er tæt på en stor by. Det efterlod os groft sagt med to muligheder: Hellerup eller Risskov. Og der sagde vores bankdame: ‘prøv med Risskov’, siger Lasse Madsen.

Annonce

Man holder øje med hinanden

En ting er de charmerende steder og tanken om at bo i en bydel, hvor alle slags mennesker findes. Men Sydhavnen minder dem på en eller anden måde også om det hjem, hvor de begge er opvokset og nu flytter tilbage til, og som man i København typisk har en betegnelse for: Jylland.

- Jeg ved ikke, hvad det er. Jeg har boet i København i 15 år, men det er sgu kun herude i Sydhavnen, man hilser på folk. Det er ellers en jysk ting, og det er faktisk noget, jeg virkelig har sat meget pris på, siger Ane Høgsberg.

Bavnehøj Allé har dannet rammen om deres liv sammen, siden Lasse flyttede ind hos Ane. Siden er en lille dreng kommet til, og det betyder, de er vokset ud af den lille lejlighed. Foto: Jens Mouvielle

Lasse Madsens familie bor i Horsens, mens Ane Høgsbergs bor i Sønderjylland, og turen over til Risskov betyder også, at det er nemmere at få familielivet og comedy-karrieren til at hænge sammen for Lasse og Ane.

- Vi er jo begge to sådan nogle gøglere, der lever af at optræde på alle mulige umulige tidspunkter og nogle gange samme dage. Nu bliver det også nemmere at få ungerne passet eller lige stikke forbi vores forældre, siger Ane Høgsberg.

Midt i samtalen byder Lasse ind med noget, som Anes reaktion viser, hun ikke har hørt før, og som samtidig åbner op for, man måske i fremtiden igen vil kunne se dem som fast inventar i Bavnehøj.

- Måske er det egentlig også mere et på gensyn end et farvel. Hvem ved.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce