Annonce
Månedens Buket

Meta har skabt et unikt sted i Sydhavnen og hyldes med månedens buket: Jeg har tårer i øjnene

Meta Palle har fået månedens buket for sit store arbejde i Folkekirkens Nødhjælp på Borgbjergsvej og for at have skabt et unikt sammenhold på og udenfor sin biks. Foto: Jacob Crawfurd/ Byrd
Når det nye SydhavnenLIV fremover uddeler månedens buket, sker det for at hylde de ildsjæle og hverdagshelte, som limer vores fællesskaber sammen. Netop sådan én er Meta Palle, der med sin utrættelige indsats og omsorg har gjort genbrugsbutikken på Borgbjergsvej til et samlingssted for mange.

- Tak! Hvor er jeg meget, meget stolt over det her. Det er jeg virkelig. Jeg har tårer i øjnene, siger den 72-årige daglige leder stille og dybfølt, mens overraskelsen over anerkendelsen lige synker ind. Og meget typisk for Meta Palle så er det første, hun gør at dele æren med det frivillige personale.

- Det er på grund af jer. Jeg er stolt af jer alle sammen, smiler Meta rørt. Imens myldrer det talrige personale frem fra alle hjørner af butikken for at ønske hende tillykke, som hun står der imellem vaser og møbler med sin smukke buket fra Blomsterkomponisten.

Der er ingen tvivl om, at der findes et helt unikt sammenhold her. Og det var da netop også en tidligere frivillig, der tippede SydhavnenLIV om, at netop Meta var en oplagt modtager af månedens buket.

Annonce

For Meta passer godt på sit personale, tager varmt imod kunder og holder øje med de udsatte, der hører til i kvarteret. Hendes favnende medmenneskelighed er nærmest moderlig, og selv om Meta hader den slags tilnavne, så er det netop sådan personalet beskriver hende:

- Jamen hun er jo vores allesammens hønemor. Hun er der altid for os, hjælper alle vegne og lytter til, hvordan vi har det, også hvis vi har nogle udfordringer privat. Og så er hun rigtig god til at kræse om os med is og kage, griner pigerne bag disken.

Alle mødes med omsorg

Der er over 30 frivillige mænd og kvinder under Metas vinger. De sorterer, reparerer og bemander på skift Folkekirkens Nødhjælps store, veldrevne genbrugsbutik. De fleste af dem har kæmpet med livets udfordringer på forskellig vis, men tiden i butikken har løftet dem. Mange har hængt ved i butikken i årevis, fordi Meta har skabt et sted, hvor alle bliver mødt med accept og omsorg.

Den 72-årige Meta bor dør om dør med butikken. Det bliver til mange timer her hver uge, men ikke længere så mange bag disken. For der skal også ordnes dødsbo og donationer og holdes et fast og kærligt overblik.


Jeg havde egentlig sagt, at jeg ville stoppe, når jeg blev 70. Nu er jeg 72. Måske næste år til jul, men jeg ved det ikke rigtigt. Der er jo så mange fine venskaber hernede, og det er svært at slippe.

Meta Palle


- Jeg elsker min genbrugsbutik. Jeg kan jo sagtens med alle de skønne folk, jeg har her, fortæller Meta, der selv var primus motor i at forvandle den gamle bank på Borgbjergsvej til en moderne genbrugsbutik.

Selv om det primære formål er at sælge genbrug og sende pengene til projekter i udviklingslande, så har butikken i praksis også en vigtig funktion i lokalområdet:

- Mange kunder kommer igen og igen, ikke nødvendigvis for at handle, men også bare for at få en hyggelig snak med os eller hinanden. På den måde er det blevet et rart samlingssted. Vi kender dem så godt efterhånden, og de lokale herude kalder det her for ‘vores butik’, fortæller Meta.

Men Metas “kundepleje” rækker langt ud over døren til butikken.

Annonce

Skaber tryghed i området

- Der sidder en mand her henne på gaden, og når jeg går forbi, spørger han om jeg har fundet en jakke til ham? Så finder jeg en jakke til ham, når vi får en ind. Og han får også tæppe med, hvis det er koldt, siger Meta.

Omsorgen stopper dog ikke ved den varme jakke.

- Vi holder også lidt øje med nogle af de udsatte, ensomme mennesker i området. Der ligger en tryghed for dem i, at vi ved, de er derude og har set dem.

Meta kender nærmest hele Sydhavnen og omvendt, så man skulle tro, at hun var opvokset her. Men intet kunne være mere forkert.

Meta Palle blev glad og rørt over, at hun modtog Månedens Buket i Sydhavnen. Foto: Jacob Crawfurd

Hun er oprindelig jyde og har siden boet i 40 på Færøerne, hvor hun stiftede familie og arbejdede på en fødeafdeling. I knap 10 år har hun og ægtemanden været tilbage i Danmark, og Meta faldt med det samme til i Sydhavnen. Måske fordi hun her nemt kunne få afløb for det glødende engagement, der altid har boet i hende. Og det er svært at stoppe, når ilden stadig brænder:

-Jeg havde egentlig sagt, at jeg ville stoppe, når jeg blev 70. Nu er jeg 72. Måske næste år til jul, men jeg ved det ikke rigtigt. Der er jo så mange fine venskaber hernede, og det er svært at slippe, slutter Meta.

Kender du også et menneske, der fortjener månedens buket? Så skriv til os på SydhavnenLIV, hvor vi glæder os til at sætte fokus på dem, der skaber smil og glæde i bydelen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce