Annonce
Navne

Rikke Rohr gjorde et dristigt arbejde for Sydhavnen uden at spørge om lov: Nu får hun flot anerkendelse

Rikke Rohr hviler sig med en velfortjent fadøl ovenpå det vellykkede første folkemøde i 2019. Arkivfoto: Jacob Schneider
Statens Kunstfond giver Dristighedsprisen til Rikke Rohr, fordi hun med Sydhavnens Folkemøde gav borgerne en ny, demokratisk platform.

I 2019 tog Rikke Rohr initiativ til Sydhavnens Folkemøde, efter politikerne besluttede, at Stejlepladsen skal affredes og bebygges.

På seks uger fik hun engageret et hav af frivillige og samarbejdspartnere, der sammen holdt det første Sydhavnens Folkemøde på Stejlepladsen i september 2019. Det blev en stor succes med små 2.000 besøgende og en masse debatter og aktiviteter, der viste Sydhavnens kvaliteter frem.

I 2020 fik hun igen folkemødet på benene trods corona-restriktioner og tvivl om forsamlingsloftet - denne gang i det midlertidige byrum ’Boxland’, der nu er nedrevet.

Annonce

Dette arbejde med at skabe debat og åbenhed om byudvikling fik hun i mandags Dristighedsprisen for af Statens Kunstfond. I motiveringen for prisen skriver fonden, at Rikke Rohr er med til at sikre:

- at udviklingen af vore byer ikke ender som en nødvendighedens politik udmøntet af developere og professionelle eksperter. (...) Der er behov for nye måder at udvise civil interesse, omsorg og stolthed på og nye måder at skabe rum for den forbundethed, vi mennesker har til de steder, vi lever. Det store, væsentlige og dristige arbejde har Rikke Rohr påtaget sig uden at spørge om lov. Det fortjener anerkendelse, står der i motiveringen.

Og sydhavneren er glad for hæderen.

- Jeg er især glad for næstsidste sætning, der netop beskriver det jeg har lært fra Sydhavnen: at man nogle gange skal turde gøre noget, uden at spørge om lov, hvis det er nødvendigt og vigtigt. Det vil jeg straks tage med mig videre i mit nye arbejde med at motivere og træne unge i hele Danmark i at bruge deres demokratiske muskler – blandt andet deres mod-muskel. Så prisen kommer ud at arbejde med det samme, fortæller Rikke Rohr.

Hun er netop blevet ansat i Demokrati Garage i Nordvest til at lede programmet ’Demokrati Fitness for alle unge i Danmark’ støttet af Nordea Fonden. Projektet starter med at træne 1.000 unge i Danmark i at bruge deres demokratiske rettigheder, hvorefter de skal videre ud og træne 10.000 andre unge.

Brænder for Sydhavnen

Den unge arkitekt får også prisen for at skabe debat i hele sit virke - hun er tidligere i år blevet lokalleder af Akademisk Arkitektforening København og er blevet optaget i Kunstnersamfundet.

Hun kastede også sine kræfter ind, da byggeriet Slagtergårdene ved Enghavevej og Sundevedsgade på Vesterbro trods folkelige protester blev besluttet nedrevet. Her organiserede Rikke Rohr den sidste protest-event i 2018.

- Jeg blev så vred over, hvis det fik lov at ske ubemærket, for hvordan skal vi så blive hørt som borgere en anden gang. Og da politikerne så gennemførte affredningsloven på Stejlepladsen, skabte de en kæmpe usikkerhed hos borgerne: Hvad kan vi egentlig regne med, hvis en fredning ikke er en fredning, fortæller hun.

Jeg er især glad for næstsidste sætning, der netop beskriver det jeg har lært fra Sydhavnen: at man nogle gange skal turde gøre noget, uden at spørge om lov, hvis det er nødvendigt og vigtigt

Rikke Rohr

Hun er født og opvokset i selvbyggermiljøet i Frederikshøj, hvor hun bor i eget, selvbygget hus. Og hun brænder stadig for Sydhavnen.

Under Copenhagen Architecture Festival her 7.-17 oktober holder Rikke Rohr to gående foredrag i Sydhavnen. I dag lørdag et udsolgt foredrag om, hvordan hun startede folkemødet. Og fredag 15. oktober klokken 16-18 turen 'Kvinde kend din kamp' om lokale og nationale ligestillingshelte med udgangspunkt i arkitektur og vejnavne i Sydhavnens arbejderkvarter. Tjek på cafx.dk om der stadig er billetter.

Annonce
Debat

Politiske slogans er én ting - ghettopakker og byggeri på fredet grund noget andet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Ny badezone på vej: - Vi er glade for alt der er med til at skabe liv og samhørighed her

Samfund

Skideballe til politikere om problemfyldt plads: - I har klattet pengene væk, men ingenting er løst

Samfund

Stjerneadvokat hyrede sig selv for skattekroner - men borgmester kan ikke svare på, om hun synes, det er okay

Kultur

Kevin var en vigtig del af Sydhavnen: Nu lever han videre i stor hyldest

Skattekroner

Stjerneadvokat afsløret i dobbeltrolle: 'Jeg kan ikke sige, at det er bevidst snyd. Men det er en mistanke, man kan få'

Byliv

Mikkel slår dørene op til Sydhavnens nye spisested: Jeg har aldrig oplevet så stor interesse

Samfund

Bente savner handicapvenlige badesteder: - Lav en badebro ved stranden og bedre trapper til havnebassinet

Navne

Rikke Rohr gjorde et dristigt arbejde for Sydhavnen uden at spørge om lov: Nu får hun flot anerkendelse

Politik

Vikingehær, hamp og kærlighed: Se hvem du kan stemme på til valget

Annonce