Annonce
Byliv

Skraldet flyder i Sydhavnens Venedig: Det går ud over alt det, der gør det så dejligt at bo her

Isabel Mossing undrer sig over, hvorfor der ikke er flere skraldespande på Sluseholmen og Teglholmen, når mængden af affald er et problem. Foto: Jens Mouvielle
Isabel Mossing flyttede til Teglholmen i februar, hvor hun blev tiltrukket af havudsigt og den her særlige stemning, de mange kanaler er med til at skabe. Hun er vild med området, men det undrer hende, at det er så plaget af skrald.

Isabel Mossing faldt pladask for Sydhavnen og hendes nabolag i Teglholmen, der ligger med kanaler, som bugter sig mellem lejlighedskomplekserne.

Turen fra Frederiksberg til Teglholmen bragte hende tættere på vandet, og gav hende på mange måder det, hun drømte om med flytningen. Dog har en ting undret hende en del, siden hun flyttede ind.

- Jeg elsker at bo her, jeg synes virkelig, virkelig her er dejligt. Her er luft, lys og liv. Her er masser af dyreliv med fisk og fugle, og så har vi det grønne lige ovre på den anden side. Der er faktisk kun en ting, jeg kan blive lidt ked af, siger Isabel Mossing og fortsætter:

Annonce

- Det er, at her ligger rigtig rigtig meget affald. Det gør mig ked af det, at et fantastisk område har det problem, og sådan et sted som her, ender affaldet jo med at blæse i vandet. Det går ud over alt det, der gør det så dejligt at bo her. Nogle gange tænker jeg over, hvem der egentlig har ansvaret.

Isabel Mossing har selv taget affære ved at gå rundt og samle affald i det område, hun bor i. Dog ser hun gerne, der bliver gjort noget mere præventivt for at komme affaldsproblemet til livs.

Hvem har ansvaret?

Noget af det, der har undret Isabel Mossing, er, at der er få skraldespande på Sluseholmen og Teglholmen, selvom det er klart for enhver, at affaldskapaciteten ikke står mål med mængden af affald.

SydhavnenLIV har været i kontakt med Teknik- og Miljøforvaltningen, der fortæller, at de ikke kan opsætte skraldespande på langt størstedelen af vejene i området, da vejene ikke er kommunale.

- Der mange private fællesveje i området. Det er grundejer, der er ansvarlig for både ren- og vedligehold af private fællesveje. Vi anbefaler, at man kontakter de private grundejerforeninger, hvis man ønsker flere affaldskurve eller øget renhold på de private fællesveje, lyder det fra presseteamet i Teknik- og Miljøforvaltningen.


Det gør mig ked af det, at et fantastisk område har det problem, og sådan et sted som her, ender affaldet jo med at blæse i vandet. Det går ud over alt det, der gør det så dejligt at bo her.

Isabel Mossing, beboer på Teglholmen


Om sommeren er Sluseholmen og Teglholmen meget besøgt, og derfor er problemerne med skrald større på den årstid. Det har kommunen følgende løsning på:

- Vi supplerer affaldskapaciteten ved havnebadet på Sluseholmen i sommermånederne. Havnebadet er et af mange områder i byen, der får en større affaldskapacitet i sommermånederne, fordi det er så populært og benyttet, lyder det fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Annonce

Hvem sanktionere ved overtrædelser?

- Jeg har lagt mærke til, at nogle af de steder, der samler sig meget affald, er på nogle private græsarealer. Jeg har tit tænkt på, hvem der har ansvaret for, at der rent faktisk bliver ryddet op på de private fællesveje. Og jeg har tænkt endnu mere på, hvem der har sanktionsmuligheder, hvis der så ikke ryddes op, siger Isabel Mossing.

Sanktionsmulighederne for misvedligehold af et privat areal ligger hos Københavns Kommune. De fortæller dog, at det er sjældent, de oplever, det er nødvendigt at tage sanktioner i brug.

- Det er Københavns Kommune, der har myndighed til at sanktionere grundejere, som ikke efterlever forpligtelserne. Vi søger som udgangspunkt at gå i dialog med grundejer. Den dialogorienterede tilgang gør, at vi har ganske få deciderede sager om året. Men vi kan, hvis vi lokaliserer et affaldsproblem, både igangsætte en partshøring eller give et strakspåbud, siger Teknik- og Miljøforvaltningen og uddyber:

- Privatvejslovens bestemmelser giver os ikke mulighed for bare at sanktionere, hvis det ‘bare’ er affald, der flyder. Men hvis det f.eks. er madrester, der flyder med, så kan det tiltrække skadedyr, og så er det Teknik- og Miljøforvaltningens miljøenhed, der kan skride ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce