Annonce
Byliv

En idé i en lommebog blev til en succes: For mig er det her friheden, livet, det jeg altid har drømt om

Christian Koch er en af de fire partnere, der står bag Ren Cykel. Og 3. november åbnede de deres tredje faste værksted på Sluseholmen, hvor man både kan få rengjort og repareret sin cykel. Foto: Hanne Bjørton
Hvorfor findes der ikke et sted, hvor jeg kan få vasket min cykel? tænkte Christian Koch for nogle år tilbage. I 2015 testede han og en makker ideen - i dag har Ren Cykel tre faste og fem mobile værksteder i København.

Da Christian Koch for nogle år siden arbejdede som chef i onlineshoppen i Magasin, havde han en lille bog, hvor han skrev sine gode ideer ned.

- Jeg havde købt en flot ny cykel og skulle have den til førstegangs-service. Da den kom ud igen, var den mere beskidt, end da jeg afleverede den, fordi cykelmekanikeren havde sat sine sorte fingre over det hele. Jeg tænkte: Hvorfor findes der ikke et sted i byen, hvor jeg kan få vasket min cykel? Og det skrev jeg ned i min bog med ideer, fortæller han.

En kollega, Nicolai Ladefoged, betroede en dag til Christian, at han godt kunne tænke sig at arbejde med noget andet.

Annonce

- Jamen, jeg har en bog med ideer, sagde jeg. Så tog vi bogen og noget rødvin og satte os på altanen, og der faldt vi over ideen med vask af cykler. Nicolai er meget proaktiv, så næste dag anskaffede han udstyr til at vaske cykler. Og jeg lavede en virksomhedsprofil på Facebook, som jeg kaldte Ren Cykel - bare for sjov, fortæller Christian.

Han boede dengang i Ørestad, og som et forsøg inviterede makkerparret beboerne i Christians ejendom til at få vasket deres cykel.

- Vi havde kun inviteret folk i én bygning, og da vi kom derned, stod der syv i kø. Samme dag kom der en fra Saxo Bank og spurgte, om vi ikke kunne komme forbi og ordne de ansattes cykler, mens de var på arbejde, siger Christian.

Riget og Folketinget

Siden blev de kontaktet af flere interesserede virksomheder.

- Og hver gang vi havde omsat for 10 kroner, brugte vi 8 af dem på at udvide på vores udstyr. Efter seks måneder ansatte vi vores første medarbejder, og tre måneder senere blev han partner i firmaet, fortæller Christian.

I dag er der fire partnere bag Ren Cykel, foruden Nikolai og Christian er det Nikolaj Riis og Daniel Højris Bæk. Og serviceaftalerne med firmaer er også løbet løbsk.

- I dag har vi 500 virksomhedsaftaler, vi kommer for eksempel på Rigshospitalet hver 14. dag og hos Folketinget en gang om måneden.

Efter ni måneders virke fik Ren Cykel råd til den første lastbil. Dengang som nu kører de ud til virksomheder på hverdage og boligområder i weekenden.

Konceptet blev udvidet med cykelreparationer efter 11 måneder, hvor Ren Cykel ansatte sin første cykelmekaniker. I dag er der 16 medarbejdere - to lærlinge og resten svende.

Her 3. november åbnede Ren Cykel forretning på Sluseholmen, deres tredje faste værksted, og råder desuden over fem lastbiler med mobile værksteder.

Det er i virkeligheden vores hobby, på en skør og absurd måde, at stå her og bygge en butik op på tre dage og arbejde i alt, alt for mange timer.

Christian Koch, partner i Ren Cykel

Hvorfor besluttede I jer for at have faste værksteder?

- Fordi der var stor efterspørgsel. Vi startede på Fisketorvet for fire år siden, siden kom Nordhavn til og nu Sluseholmen, og vi skulle gerne have tre mere i løbet af de næste tre år.

Så nye boligområder, der endnu ikke har nået at få en masse cykelværksteder?

- Præcis. Og så prøver vi at differentiere os på, at vi har et menukort, lige som på en restaurant. Der kommer ikke timeløn oven i - prisen du ser på menukortet, er den der skal betales. Og så går vi meget op i at ansætte medarbejdere på overenskomst, fordi vi gerne vil tiltrække de bedste folk. Der er jo ikke mange uddannede cykelsmede.

Ren Cykel på Sluseholmen. Butikschefen Emil til venstre og mekaniker Jonas er i fuld gang med reparationerne. Foto: Hanne Bjørton

Cykelmekanikerne skulle lige vænne sig til også at vaske cykler.

- Men at se kundens udtryk, når de henter cyklen, er det hele værd: Kan min cykel virkelig se sådan ud, siger de.

Annonce

Skabt af medarbejderne

Succesen er ikke steget Christian Bach til hovedet, selv om han fik den gode ide.

- Vi havde aldrig været, hvor vi er nu, uden vores dygtige medarbejdere - det hele er jo skabt af dem. Vi fire partnere styrer det overordnede, men det er medarbejderne, der driver virksomheden og er med til at bestemme, hvordan den skal formes.

Kigger du ikke tit i din bog med ideer for at se, om der er mere at gå i gang med?

- Nej, ha ha ha. Grunden til, at jeg havde den bog var, at jeg godt kan lide at skabe ting. Når man så har sit eget, kan man hele tiden skabe, forbedre, gøre ting hurtigere, nemmere, billigere. Så nej, jeg har ikke åbnet den bog, siden vi startede her.

Hvad er den store forskel på det job, du havde før, og der hvor du er i dag?

- For mig er det her friheden, livet, det jeg altid har drømt om. Skyggesiden er, at jeg havde en meget bedre løn før - efter min mening fik jeg alt for høj løn. Men i dag har jeg ikke brug for en høj løn - jeg vil hellere investere den i udvikling af virksomheden. Det har været ekstremt hårdt arbejde, men vi ser det ikke sådan. Det er i virkeligheden vores hobby, på en skør og absurd måde, at stå her og bygge en butik op på tre dage og arbejde i alt, alt for mange timer.

Læs om firmaet på rencykel.dk.

Annonce
Heltegerning

Thomas sprang ind ad Anjas vindue og reddede hendes liv: Nu hædres han i hele landet

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Til minde om

Klaus mistede sin ven og udødeliggjorde ham i Sydhavnen: Jeg tror, han sidder deroppe og griner af det

Lokalhistorie

Sydhavnens Gadenavne: Blev født i kælderbutik og endte som Kong Harald

Million-fortjeneste For abonnenter

Efter gigantisk prisfest: Nu er der dårlige nyheder til boligejerne i hovedstaden

Nye tal: Her er de mest populære børnenavne

S-tog står stille

forklaringen her: Derfor holder en lang række S-tog stille i weekenden

Offentlig transport For abonnenter

overblikket: Her holder S-tog stille i weekenden

Sydhavnen

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Bølgen blå

Sæsonen er alt for kort: Københavnerne skal have større glæde af havnebadene

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

112

Mystisk lejlighed fik boligselskab til at slå alarm: Mand skjulte sig ulovligt i Danmark

Byliv

Hjælp dit lokale spisested: Stor madfestival giver dig gastronomiske lækkerier til en god pris

Offentlig transport

Datoen er sat: Nyt stoppested for havnebussen åbner snart

Annonce