Annonce
Samfund

Stjerneadvokat hyrede sig selv for skattekroner - men borgmester kan ikke svare på, om hun synes, det er okay

Borgmester Franciska Rosenkilde kan ikke svare på, om hun bakker op om, at bestyrelsesformand har været med til at hyre og betale sig selv for skattekroner. Foto: Philip Davali/Scanpix 2020
- Det kan jeg ikke svare dig på, lyder svaret fra borgmester Franciska Rosenkilde, da KøbenhavnLIV spørger, om hun bakker op om, at Knud Foldschack som bestyrelsesformand for fond har været med til at hyre sit eget advokatfirma.

Det har end ikke været på tale at trække støtten til 'Fonden De Åbne Rum', selvom de i flere tilfælde direkte har brudt kommunens regler. Sådan lyder det nu klart fra den øverste politiske ansvarlige på området, kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).

- Nej (det har ikke været på tale, red.). Men vi har ikke tildelt yderligere tilskud efter det skærpede tilsyn. Og så giver vi dem tid til at bringe tingene i orden, og så fortsætter samarbejdet, siger hun med henvisning til, at fonden blev sat under skærpet tilsyn i december sidste år.

KøbenhavnLIV har den seneste måned blandt andet afsløret, at kommunen i flere tilfælde har afvist at godkende fondens regnskaber. Derudover har vi beskrevet, hvordan fonden har indgået aftaler på næsten en halv million skattekroner med et byggefirma, som bestyrelsesformand Knud Foldschack også er en del af.  Fonden indhentede heller ikke de tre lovpligtige tilbud, da aftalen blev indgået, ligesom vi også har beskrevet, hvordan Københavns Kommune har krævet og fået et stort millionbeløb betalt tilbage.

Annonce

'Fonden De Åbne Rum', der driver Folkets Hus på Nørrebro, har alene i 2021 fået tilsagn om 2,8 millioner kroner i støtte fra Københavns Kommune. Det selvom problemerne har stået i kø i de seneste år og er blevet påtalt af kommunens egen kontrolinstans, intern revision.

Ekspert: Stop støtten

Kommunalforsker Roger Buch mener, at det burde have været en naturlig konsekvens at holde fremtidig støtte til 'Fonden De Åbne Rum' tilbage, indtil det er bevist, den kan overholde reglerne.

- Skærpet tilsyn er fint. Men hvis man gentagne gange konstaterer, at der ikke bliver levet op til kravene, skal man stoppe pengestrømmen, har han tidligere sagt.

Men Franciska Rosenkilde understreger, at fonden er en 'vigtig samarbejdspartner'.

- Vi har aftaler med rigtige mange former for aktører i kulturlivet. Og der er ingen tvivl om, at ’Fonden De Åbne Rum’ er en af de vigtige samarbejdspartnere i forhold til den skæve del af kulturlivet i København. Men det er klart, at alle regler skal overholdes, og bliver de ikke det, skal der igangsættes et skærpet tilsyn, som der også er blevet gjort. Det bliver der fulgt op på, siger hun.

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde mener tillid er vigtigere end kontrol, når det kommer til de mange millioner af skattekroner, foreninger og fonde hvert år kan søge om. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

KøbenhavnLIV har senest afsløret, at fonden i 2019 fakturerede 120.000 kroner i administrationsudgifter. Det selvom deres driftsaftale klart sagde, at de kun måtte bruge 85.000 kroner. Som administrator for fonden er bestyrelsesformand Knud Foldschacks eget advokatfirma indsat.

Men om det er et problem, at en bestyrelsesformand på den måde har en dobbeltrolle, kan Franciska Rosenkilde ikke svare på.

- Vi har over 1.000 af de her aftaler. Og det er praksis, at man ikke er nede i hver sag. Der er en grundlæggende tillid til, at folk overholder reglerne. Når der bliver lavet tjek, om der er nogle steder, hvor der ikke bliver levet op til aftalen, går man ind og handler, siger hun.

Jeg kan ikke gå ned i en detalje i de over 1.000 tilskudssager, der er. Det er det, forvaltningen er til for

Francisca Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester (Alternativet)
Annonce

Borgmester har fuld tillid

Hvordan har du det med, at man som bestyrelsesformand er med til at indsætte sig selv som administrator og på den måde føre offentlige midler ned over i eget firma?

- Reglerne skal overholdes, og det har jeg helt tillid til, at forvaltningen sørger for.

Men er det en fremgangsmåde, du bakker op om?

- Det kan jeg ikke svare dig på. Det er det, I har spurgt forvaltningen om. Det må de svare på.

Men du er en værdibåret politiker. Er det noget, du selv ville have gjort?

- Jeg kan ikke svare. Jeg kan ikke gå ned i en detalje i de over 1.000 tilskudssager, der er. Det er det, forvaltningen er til for. Jeg er optaget af, at reglerne bliver overholdt. Og bliver de ikke det, skal vi politisk håndtere det. Som vi har gjort her.

Fonden har derudover også indkøbt ydelser hos et byggefirma, hvor bestyrelsesformand Knud Foldschack og bestyrelsesmedlem Balder Johansen er en del af ledelsen. Flere eksperter på, at kommunen har en forpligtelse til at undersøge, om reglerne om inhabilitet er blevet overholdt. Det mener forvaltningen dog ikke er deres ansvar. Hvad synes du om, at forvaltningen går imod eksperter og afviser at undersøge, om reglerne er blevet overholdt?

- Jeg er overbevist om, at forvaltningen gør det, der er almindelig praksis. Og igen må jeg bare sige, at der er så mange aftaler – og forvaltningen kan ikke være nede i alle dagsordener. Som så mange andre steder er det op til folk selv at leve op til reglerne om inhabilitet. Så jeg har klart tillid til, at forvaltningen får bragt i orden, hvis noget ikke er, som det skal være.

Annonce

'Vi skal nok finde en løsning'

Du siger, at du har en forventning om, at forvaltningen tjekker op på, om alt sker i overensstemmelse med reglerne. Men her er der forhold, hvor eksperter siger, at det gør forvaltningen ikke. De undersøger ikke konkrete forhold. Lever de så op til deres ansvar?

- Jeg ved ikke, hvad det er for nogle eksperter, du henviser til. Men jeg har fuld tillid til, at forvaltningen gør det, der er almindelig praksis. Hvis vi ønsker, de skal gøre noget andet, må vi politisk beslutte det.

Men hvad synes du som den øverst politisk ansvarlige på området om, at forvaltningen ikke vil undersøge, om fonden har brudt inhabilitetsreglerne i et konkret tilfælde?

- Som jeg sagde før, er jeg helt sikker på, at forvaltningen følger den normale praksis. Ønsker vi en anden praksis, er vi nødt til at drøfte det politisk.

Det er dit ansvar ultimativt, hvad forvaltningen gør. Giver det her dig ingen anledning til at ville gå nærmere ind i sagen?

- Vi følger den i udvalget. Vi bliver orienteret, og vi har diskuteret den. Det er også os, der siger til forvaltningen, hvad de skal gøre.

Hvad kan der ske, hvis ikke de retter ind?

- I sidste konsekvens at vi ikke ønsker give dem tilskud. Man skal overholde reglerne. Gør man ikke det, er det svært at samarbejde. Men jeg er sikker på, at vi nok skal finde en løsning, slutter borgmester Franciska Rosenkilde.

Annonce
Byliv

Jan kæmper for sin drøm: Aflyste julefrokoster koster ham kvart million

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trafik

Læsere undrer sig: Hvorfor koncentreres handicapparkering på ét sted?

corona-belønning

Se, hvem der får 5.600 kroner i bonus: Kommunen belønner udvalgte medarbejdere for deres corona-indsats

Musikfest

Efter to års tørke: Kæmpe koncert vender tilbage i Valbyparken

Byliv

Sydhavnens julestjerne er et symbol på fællesskab: - Jeg tror der er solgt 1.000 på en lille uge

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Kaos

Bilister i Sydhavnen må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Mangel på sygeplejersker For abonnenter

Her er prisen for at stoppe sygeplejerske-flugten

Sydhavnen

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Historie

Sydhavnens historie: Her er fortællingen om P. Knudsens Gade

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Glæde

Eleverne blev overrasket midt i undervisningen med stor pengepræmie - og så brød jublen ud!

Byudvikling

Store forandringer på vej ved Sjællandsbroen: Grønt lys for boligbyggeri

Sydhavnen

Byens Bedste LIV anbefaler: Det skal du opleve i weekenden

Annonce