Annonce
Vold

Wolt-buddet Rasmus blev overfaldet: - Du er heldig med, at du ikke blev slået ihjel i dag. Det plejer jeg normalt at gøre

Rasmus Emil Hjorth blev overfaldet på Tagensvej, mens han var på arbejde som wolt-bud. Foto: Simon Schmidt
Til daglig arbejder Rasmus Emil Hjorth som Wolt-bud i København. Han elsker sit job, selvom det er utrygt, når han kører fra A til B.

Tirsdag 12. april cykler Rasmus Emil Hjorth på Tagensvej i sin blå Wolt-uniform med en leverance af takeaway.

Mens han kører i højre side af cykelstien, får Rasmus et kæmpe chok.

- Pludselig mærker jeg et kraftig skub eller slag bagfra på min rygsæk med maden i, siger Rasmus Emil Hjorth, der er cykelbud hos Wolt.

Annonce

Det viser sig at være en motionscyklist.

- Jeg falder af cyklen. Lander skævt på min højre fod og vrider om, siger han.

Rasmus Emil Hjorth reagerer hurtigt og cykler op til næste lyskryds på Tagensvej til motionscyklisten.

- Da jeg kommer op til ham, siger han: 'Du er heldig med, at du ikke blev slået ihjel i dag. Det plejer jeg normalt at gøre', fortæller Rasmus Emil Hjorth.

Ikke et enkeltstående tilfælde

Motionscyklisten cykler videre på Tagensvej.

Efterfølgende kontakter Rasmus Emil Hjorth både Wolt og Københavns Politi og fortæller om hændelsen.

- Jeg elsker mit job som cykelbud, men det er utrygt, siger Rasmus Emil Hjorth.

Det er ikke første gang, at Rasmus oplever lignende ubehagelige oplevelser.

Jeg oplever et had mod folk, der har lavtlønnede jobs.

Rasmus Emil Hjorth

- Cykelbude er en del af en usynlig arbejdskraft, som folk ikke regner for noget, siger han.

Til spørgsmålet om aggressionerne mod cykelbud har noget at køre med kørselsadfærd på de københavnske cykelstier, er Rasmus Emil Hjorth kritisk.

- Jeg mener ikke, at det er relevant at tale om cykeletik. Jeg tror også, at problemet er dybere. Nogle mennesker har et anderledes syn, fordi man har uniform på. Så må man slå folk til kasserolle. Jeg oplever et had mod folk, der har lavtlønnede jobs. Og selv hvis nogle mener, at nogle cykler for hurtigt, så retfærdiggør det ikke aggressioner mod os.

Ramus Emil Hjorth er medlem af 3F, og så er han en del af en indsatsen Wolt Workers Group. De er en gruppe af mennesker, der tager fat i andre cykelbude for at høre, hvordan det står til.

- Vi hører om mange hændelser med folk, der er blevet overfaldt, chikaneret eller har fået stjålet deres scooter, siger Ramus Emil Hjorth.

Annonce

Modtag bare en mail

Efter Rasmus Emil Hjorths hændelse med motionscyklisten modtager han en mail fra Wolt, hvor de spørger, om han er o.k.

- Jeg var rystet, og hele hændelsen var meget ubehagelig. Og så modtager jeg bare en mail. Jeg får ikke engang et opkald fra en leder, siger han.

Rasmus Emil Hjorth har deltaget i den offentlige debat, hvor han har kritiseret Wolt for deres manglende ansvar for deres cykelbude, og de ringe vilkår de arbejder under.

- Det er et grundlæggende problem. Jeg har ikke en arbejdsgiver, jeg kan give et opkald. Det er utrygt. Wolt skal tage arbejdsgiver-ansvar og tegne en overenskomst, siger han.

Annonce

Svar fra Wolt

Vi har været i kontakt med Wolt, og forholdt dem med Rasmus Emil Hjorths kritik. Blandt andet, at de kun skrev en mail efter hans oplevelse med motionscyklisten.

- Vi har rakt ud to gange til Rasmus i dette tilfælde. Vi udviser altid omsorg for kurerpartnernes ve og vel. Og vi rækker ud hver gang, der er en henvendelse fra en kurerpartner. Men vi rækker ud via den personlige chatfunktion, som er hele kernen i vores kommunikation med såvel kunder som alle partnere, det vil sige kurerpartnere og partnere inden for restaurations- og butikslivet. Det er en løsning, som fungerer rigtig godt, fordi man netop kommer hurtigere i kontakt med en person fra Wolts support, end hvis man skulle ringe ind til et call center. Men selvfølgelig skal vi overveje, om vi kan tilbyde bedre support. Vi tager Rasmus' opfordring med i vores arbejde med at forbedre kommunikationen med kurerpartnerne, siger Mikkel Tofte Jørgensen, der er Communications Manager hos Wolt i Danmark.

Rasmus Emil Hjorth har oplevet mange ubehagelige oplevelser som wolt-bud. Han savner, at der bliver taget ansvar fra Wolt. Foto: Simon Schmidt

Vi har også forholdt dem med Rasmus Emil Hjorths kritik i forhold til, at de skal tage arbejdsgiver-ansvar og tegne en overenskomst for cykelbud.

- Vi tager ansvar i Wolt. Det er den eneste måde, vi kan sikre os, at dem, vi samarbejder med, tager os alvorligt. Så vi tager meget ansvar for, at samarbejdet er attraktivt for dem, vi samarbejder med. For vi samarbejder netop med bude, med butikker og med restauranter. De er partnere, ikke ansatte af Wolt. Det er der ingen tvivl om, når samarbejdet indledes. 7 uf ad 10 kurerpartnere svarer da også i en omfattende Voxmeter-undersøgelse, at de foretrækker at være selvstændige. Og vi kigger hele tiden på, hvordan vi kan gøre samarbejdet bedre; eksempelvis er Rasmus og de øvrige 4.500 kurerpartnere blevet omfattet af en udvidet forsikringsdækning fra 1. april, som blandt andet dækker i forbindelse med uheld og ulykker. Så jeg synes bestemt, at vi tager ansvar, siger Mikkel Tofte Jørgensen.

Annonce
Efterlysning

Da Peter åbnede morfars gamle kasse, opdagede han hemmelighed: - Min mor havde fortalt historier, men jeg troede ikke på dem

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Direktør efter to tagbrande på en måned: - Vi kan ikke blive ved at gå og tænde ild til vores byggeri

Guide For abonnenter

Sådan sparer du smertefrit i hverdagen: Se cheføkonomens simple tip til den typiske københavner

Sydhavnen

13-årig pige forsvandt fra Danmark og blev fundet i Belgien: Nu har politiet nyt i sagen

112

Tagbrand på byggeplads slukket: Vej er åbnet for biltrafik igen

Statsministeren til valgmøde: - Jeg kan godt se for mig, at vi skal have mere værnepligt

Byudvikling

Få unik mulighed for at være på tværs: Nu kan du udpege bygninger og redde dem fra nedrivning

Vanvid

Ung mand bliver ved med at køre som en vanvittig: Blev påkørt af politiet og fortsatte 100 meter på fortorvet

velkommen

Drengenes nye restaurant skulle bare ligge i Sydhavnen: Nu åbner de med fest og gratis fadøl

Byliv

Billig-supermarked må opgive at holde åbent flere dage hver uge: - I værste fald må vi lukke helt ned

For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Andemor

Andemor lever på Bogis altan - og nu får naboerne også besøg: - Hun hopper ind i min lejlighed, når hun mangler vand eller mad

Byliv

Gør et kup: Eventyrlige haveforeninger slår sig sammen i stort loppemarked

Sydhavnen

Psykisk syge venter på svar - nu langer Københavns ombudsmand ud: - Vi lytter, tænker os om og retter op, siger politiker

Annonce